Burak Kuralkan: Girişimcileri ve gençleri hedefliyoruz

Dünyanın en büyük yazılım firmalarından biri olan ve milyonlarca kullanıcıya ulaşan Dassault Systèmes, veri oluşturmanızı, analiz etmenizi, yayınlamanızı ve yönetmenizi sağlayan 3B yazılım araçları sunan dünyaca ünlü SOLIDWORKS markası ile kitlelere ve endüstrilere ulaşmaya devam ediyor. Bu yıl ABD’nin Teksas eyaletinde gerçekleştirdiği dev etkinlikte yeni çözümlerini dünyaya duyuran şirketin Bölge Satış Yöneticisi Burak Kuralkan, Hürriyet’in sorularını yanıtladı ve yeni çözümlerini paylaştı.

6 bini aşkın katılımcıyla diğer yıllara göre daha büyük bir kitleyi çekmeyi başaran SolidWorks World 2019’da pek çok etkinlik vardı. Daha çok 3 boyutlu yazıcıların gövde gösterisi yaptığı etkinlikte Solidworks ile tasarlanan ve 3D yazıcılarla çıkarılan pek çok ürün karşımızdaydı.

Dört yılı aşkın bir süredir Dassault Systemes çatısı altında görevini sürdüren Kuralkan, aralarında Hürriyet’in de bulunduğu basın mensuplarıyla Dallas’ta ‘olay’ yerindeydi. Şirketin yeni çözümlerini konuştuğumuz Kuralkan, Endüstri 4.0 sürecinin geldiği son noktayı, Türkiye’de KOBİ’lerle olan çalışmalarını ve tabii ki gelecek planlarını konuştuk.

Geçen seneye göre daha yoğun bir katılım var. Bunu neye bağlıyorsunuz?

Evet bu yıl yeni bir sayfa açtık; açıkçası isim değişikliği de yaptık: 3DEXPERIENCE World 2020 ile gelecek yıl Nashville’de yine aynı tarihlerde bir etkinlik düzenleyeceğiz. Açıkçası bu bizi oldukça heyecanlandırıyor.

Nasıl bir yapılanmadan söz ediyoruz? Bu değişikliğin sebebi ne?

Yeni ismin amacı aslında şu: 3DEXPERIENCE World ile çok daha geniş kitlelere ulaşmayı planlıyoruz. Bu yıl 6 bini aşkın katılımcıyı ağırladık; seneye bu rakamın da üzerine çıkmak istiyıruz. Bunu da sadece ekosistemimizde partnerler ve müşterilerimizle değil, daha dışarıya açılarak hayal eden, bu alana kendini yakın gören hemen her girişimciye, o ruha dokunmak istiyoruz.

3 boyutlu dünyaya doğru bir adım daha yol alacağız görünen o ki. Endüstri 4.0 süreciyle de sanırım bağlantılı bir süreçten söz ediyoruz?

Elbette. 3DEXPERIENCE.WORKS aslında önemli bir gelişme. Baktığınızda Solidworks’ün tarihindeki en önemli gelişmelerden biridir bu. Elbette bu noktada yapılmaya çalışılan şey bir şirketin işini yönetirken tüm paydaşlarını aynı platforma taşıyıp müşterisi, tedarikçisi ve çalışanlarıyla bu plaftorm altında üretim, tasarım, iletişim bazında bir araya getirmek. Örneğin bir müşterimiz bilgisayarında tasarımını çiziyor, analizlerini yapıyor. Üst düzey analizleri yapmak istediğinde ise platformda yer alan bir ürüne o veriyi hızlıca aktarıp orada analizini yaparak tekrar masaüstü sisteme dönüşünü sağlayabiliyor. Böylelikle hem daha esnek bir yapı sağlanmış oluyor, hem de son tahlilde yolumuzu açıyor.

3DEXPERIENCE.WORKS nedir tam olarak?

3DEXPERIENCE.WORKS, çevrimiçi işbirliği özelliğini tasarım, simülasyon ve üretim ERP (Enterprise Resource Planning- Kurumsal Kaynak Planlama) özellikleri ile tek bir dijital ortam içinde benzersiz şekilde biraraya getiriyor ve bu şekilde büyümekte olan işletmelere daha yaratıcı, verimli ve günümüzde sanayide yaşanan rönesans dönemine daha uyumlu olmaları için de yardımcı oluyor.

IQMS’in satın alınmasıyla geliştirilen bir platformdan söz ediyoruz sanırım?

Dassault Systèmes, 3DEXPERIENCE.WORKS’ü Solidworks müşterileri için inovasyon platformu olarak geliştirdi. IQMS ‘in satınalması ile platformda ERP bacağıda tamamlanmış oldu. IQMS’in orta ölçekli üreticiler için tasarladığı ERP üretim yazılım uygulamaları portföyünün adı satın almayla DELMIAWORKS olarak değişmişti.Tasarım süreçlerinin ardından üretim planlama ve yönetimi faaliyetleride DELMIAWORKS sayesinde platform üzerinden entegre bir şekilde yönetiliyor olacak.

Sürekli gelişme halindesiniz; haliyle koşturmaca içindesiniz. Bir teknolojiyi geliştirmek ne kadar vaktinizi alıyor?

Açıkçası mental olarak bakarsanız uzun bir süreç elbette; yavaş yavaş belli firmalarda test etmeye başlamamızla bu süreç 1 seneyi buluyor. Ancak artık çok daha hızlı bir gelişmeden söz ettiğimiz için git gide bu süre de kısalıyor.

Girişimcilik Türkiye’de daha bir önem kazanmaya başladı son dönemlerde. Bu trendi siz nasıl değerlendiriyorsunuz?

Çeşitli sponsorluklarımız ve desteklerimiz oluyor elbette. Örneğin geçen yıl 2018 FIRST Robotik Yarışması’nın sponsoru olduk. Türkiye’de ilk defa 14 farklı ilde liselerden 30 takım kendi robot tasarımlarıyla yarıştılar. Gerçekten müthişti. Teknik danışmanlık hizmetlerimiz de oluyor. Öğrencilere destek olmaya çalışıyoruz. Bu yıl da bunu sürdüreceğiz. Yine bir First Robotics Competition etkinliği var ve tasarım mücadelesine tanık olacağız. Bunu da ilk kez sizin vesilenizle paylaşmış olduk.

xDesign’dan biraz bahsedebilir misiniz?

xDesign, aslında tamamen web tabanlı bir yazılım ve ilk hedefi girişimciler. İlk etapta bir şey tasarlamak isteyenleri, özellikle de girişimci ve öğrencileri odak noktamıza alıyoruz. Tamamen web üzerinden çalıştığından ağır donanımsal ihtiyaçları olmuyor ve kolayca kendi tasarımlarını oluşturabiliyorlar.

Geçen yılı nasıl geçirdiniz? Bu yılki planlarınız neler?

Zorlu bir seneydi kabul etmek gerekir ki. Ancak buna karşın geçen yılı yüzde 15-20 oranında büyümeyle kapattık. Bu yıl büyüme beklentimiz daha da yüksek. SOLIDWORKS’ü daha çok anlatacağız, ulaşamadığımız yerlere dokunacağız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.